Jobbszélszöveg innen......... 

Elérhetőségek:

Cím:
8230. Balatonfüred Galamb u. 13.

Mobil Telefon:
(06 30) 99 42 690

Üzenetrögzítő:
(06 87) 341 879 üzenethagyó

e-mail:
egon.payr@gmail.com

Google térkép

 

CURRICULUM VITAE

  • 1980 -ban  kaptam  kézhez állatorvosdoktori oklevelemet, a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen, ami Európa második legrégebbi állatorvos képző intézménye.
  • 1985 -ben kerültem Balatonfüredre mint körzeti állatorvos, megalapítva az Arácsi Kisállat Rendelőt.

  • 1986 -ban Klinikus szakállatorvos képesítést szereztem

  • 1990 -ben a Rendelő új helyre, a mostani Galamb utca 13. szám alá költözött.

  • Hatósági állatorvosi feladataim ellátása mellett  kutyák, macskák gyógyászatával foglalkozom.

  • Több belföldi és külföldi tanulmányút során szerzett tapasztalataim segítségével kölyökkori betegségek megelőzésével, ivartalanítással illetve

  • "Koros Kutyák Karbantartásával" foglalkozom

 

25. éve Balatonfüreden…

Igen, 1984. év végén kerültem Balatonfüredre, akkor még lobogó üstökű daliás ifjúként.

Drága jó Kiss Csaba bácsi elhunytával -mint egykori Mesterem, kinél gyakornokoskodtam egy nyáron át –  Fejet kell hajtanunk egy Nagyszerű ember, és kiváló kollega hihetetlen szakmai tudással és emberismerettel rendelkező állatorvos emlékére. Azokban az években, mikor a mezőgazdaság fénykorát élte, szinte minden falusi házban röfögött pár disznó, kapirgáltak tyúkok, és sok helyen még tehéncsordákat hajtottak a legelőre. A Tsz-ek, Állami Gazdaságok állandó munkahelyet biztosítottak, gépekkel segítve dolgozóik háztáji termelését.

Az  „építő hetvenes évek”-ben Szeretett Mesterem kis Trabantjával járta a vidéket, tejfehér süni haja alatt mosolygós szemeivel a  segítségnyújtás és a probléma megoldás megnyugtató érzését közvetítette a bajbajutott állattartónak. Szinte valamennyi településen családtagként üdvözölték a tisztelet és szeretet megtartása mellett, leengedték a kapát, kaszát, és fejfedőjük megemelésével köszöntötték, ha arra járt…

Az emberi emlékezés és hála rövid lejáratú valami. A nehézellések és kólikás lovak mellett átdidergett éjszakákra, a brucella és gümőkór mentesítés fárasztó és sokszor könyörtelen körülményeire csak az ízületek sajgása emlékeztet. Állatorvos generációk nyomorodtak bele, hogy a kialakuló, majd virágzó mezőgazdaság biztonsággal foghasson Magyarországon

az élelmiszertermeléshez..

Az Európa egyik legrégibbi Állatorvostudományi Egyetemén szerzett tudás, és a szocialista nagyüzemben eltöltött évek kellő gyakorlatával felruházva kerültem a Balatonfüred központtal szervezett állategészségügyi körzetbe, mint körzeti állatorvos.

Akkori főnököm, dr. Tóth László járási főállatorvos vett a szárnyai alá, aki bemutatott a hozzám tartozó községek  Tanácsházaiban(valamikor még úgy hívták a mostani Polgármesteri Hivatalok jogelődjeit)-és közben beavatott a hatósági állatorvoslás rejtelmeibe. Azóta is- bár már régen nyugdíjban van- bármilyen szakmai, vagy más problémával nyugodtan fordulhatok Hozzá.

Mindjárt egy „testhezálló” feladattal kellett megbírkóznom, amit úgy hívtak: „Kistermelői baromfiállományok baromfi pestis elleni védekezése”- vagyis a hozzám tartozó 13 településen élő valamennyi baromfit be kellett oltani –házról házra járva –mindenféle helyismeret nélkül. (A 84, 85, 86,- os évek nem szükölködtek Télben- mínusz 20 C, méteres hófalak között bródszájdoltam Kispolszki típusú gépjárművemmel. Az Élethez szerencse is kell: véletlenül összefutottam dr. Bernáth Gyurka bácsival, aki a jogi egyetemi végzettsége mellé begyűjtött egy baromfi szakmunkásbizonyítványt is, lévén a személyi kultusz idején nemkívánatos személy .Ő és szeretett felesége segítségével sikeresen megoldottuk a „belépő” feladatot határidőre – és közben megtörtént a bemutatkozásom is az állattartók népes táborában is.

A hetvenes évek gazdasági fellendülésével a kedvtelésből tartott állatok száma is megnőtt.

A kutya-macskagyógyászat iránti igényt megérezve Klinikus szakállatorvosi másoddiplomát szereztem.

1986.-ban megnyitottam az Arácsi Kisállat Rendelőt.

A „kutya-macska szerelés”, mivel a tulajdonost erős érzelmi szálak is kötik kedvencéhez hamar népszerűvé tett Veszprém megye szerte. Mivel az állatorvos választást, mint a fogorvos, vagy fodrász választást is jelentős mértékben a „divat” is vezérli- lehet mondani „divatos” állatorvos lettem .

 Sikerült műszerkészletemet, felszereltségemet megszerezni, hogy a tudásomnak megfelelő betegellátást elvégezhessem: mikroszkóp, mérleg, vizeletcentrifuga, rtg, műtőasztal, műtős lámpa, sterilizátor stb. Jó kapcsolatot alakítottam ki a helyi laboratóriummal a vérvizsgálatok elvégzésére. Az én szintemet meghaladó esetek  számára komoly klinikával rendelkező konzulenseim vannak Budapesten, akiknél évente 2-3 szor  néhány napot szoktam eltölteni „továbbképzés” céljából. Így próbálom klinikusi tudásomat napra készen tartani, tanulni mások tapasztalataiból is. Természetesen a betegforgalom növekedése, az estszámokból levonható következtetések – sikerek és kudarcok –(gyógyulások és boncolások) elmélyítették szakmai tudásomat. A belgyógyászat, olyan mint a másik hobbym a vitorlázás- mentül régebb óta csinálod, annál több a tapasztalatod.

A versenyvitorlázás

Mint egykori válogatott – most is a szerelmeim közé tartozik, azonban a a feladatok megszaporodása miatt egyre kevesebb időm jut rá. Mint afféle öregfiú a „Mesterek” kategóriájában öregbítem a BYC (Balatonfüredi Yacht Club) finndingiseinek hírnevét, 2002 -ben Splitben, tavaly pedig a Cannesban rendezett Világbajnokságon történő indulásommal. (Finn Masters World Champoinship) , Nem kis sportdiplomáciai bravurral sikerült elérni hogy jö 2006-ban a Balatonfüreden volt a verseny színhelye, Gdansk, és Split elől elnyerve a rendezés jogát.

Szerencsém van , mivel azt hiszem azt csinálhatom amihez értek, és amit szeretek .

Minket még az Egyetemen nem tanítottak marketingre csak betegvizsgálatra, a „keresztrejtvény fejtés” izgalmára. Kitalálni, hogy mi baja lehet az állatnak-(a rendőrség által kinyomozott eredményeket az ügyész rendre visszadobja bizonyítottság hiányában- az alapos gyanú nem áll meg- alacsony a fehérvérsejt szám, mitől magas a cukor? Stb) állandó vívódás gondolatban, és ebben ez  a szép.

A kezdetbeni  fiatalsággal együtt járó bizakodás és vakszerencse átmegy a biztonságra törekvésbe, és alaposságba.

A tétel bebizonyosodik: mennyiségi ugrás minőségi változást okoz.

Az ajtó előtt torlódó csaholó ebek, a várakozástól ideges emberek a betegvizsgálat alaposságát és körültekintő voltát nem javítja. Én szeretek időpont egyeztetéssel csak az éppen aktuális betegre koncentrálni, a tulajdonos alapos kikérdezésével kezdeni.  

Legfontosabb a tulajdonos megfigyelésére alapozni, hiszen ő van a legtöbbet az állattal, ő tudja, hogy valami megváltozott :”nem ilyen szokott lenni”

A gazda együttmüködése nélkül nincs eredmény. Ez olyan, mint a versenyző és a tréner viszonya: az edző tudja azokat a biológiai, sportélettani és versenyzésbeli összefüggéseket,

aminek alapján a versenyző megnyerheti a versenyt. Ha nem hisznek egymásban, kevés az esély. 

A póráznak két vége van, a másikon az EMBER áll. A póráz másik végének emberi, anyagi áldozatvállalásától nagy mértékben függ az események kimenetele.

Találgatás-Tünetek-Tények –en alapuló kórismézés ismert. A találgatás 50%-os arány- vagy az, vagy nem az…A tünetek mérséklésével az állapot javulhat, de a tünet nem betegség: a láz csillapítása nem gyógyítja meg a tüdőgyulladást…A tényeken alapuló diagnosztika  irányába a vizsgálati eredmények felsorakoztatása után( általános klinikai vizsgálat, tapintás, hallgatózás, kopogtatatás, rtg, véreredmény, vizeletvizsgálat, stb) lehet elindulni, és akkor a megállapított tüdőgyulladás antibiotikum hatására gyógyulhat.

Az emberek csodát várnak- gyógyulást .

Jézus csodákat tett az írások szerint. Jézus ács volt. Nem orvos …

„kelj fel és járj” !

Más szakma…

Mi a megállapított betegségek gyógyulását a tudomány mai álláspontján elfogadott gyógyszerekkel támogatjuk A gyógyítás Isten dolga.

 

1998 -as külföldi tanulmányúton szerzett tapasztalataim után kezdtem komolyabban foglalkozni a „Koros Kutyák Karbantartásával” 2000.-ben részt vettem egy „Senior Dog Care” továbbképzésen az USA-ban, ami gyökeres szemléletváltást okozott. Ez már a” keresztrejtvényfejtésnek” az a magasabb szintje, ahol nem elég a baj, az évek számával ez még négyzetre is emelkedik…

Az évenként 1-2 szer javasolt szűrővizsgálatok és fogászati ellenőrzések, a megelőzés, az állattal való törődés  és odafigyelés eredményessé teheti próbálkozásunkat, hogy akár 20 %-kal hosszabb időt tölthessen velünk kedvencünk,  meghosszabbítva  életük tartamát

Sajnos az emberek nagy része beletörődik- magából kiindulva – az öregséggel járó életminőség romlásba.

Öreg autóra már nem költünk, megy ameddig megy…de ez az autó mi vagyunk/vagy a kutyánk-macskán, a mi életünk.

Szeretek veterán autó felvonulásokat nézni…rengeteg  pepecseléssel, és anyagi ráfordítással ezek a járművek még mindig életképesek, ha nem is száguldoznak, de sok örömet okoznak tulajdonosaiknak,- mint ahogy Lédike is 14 éves tacskó kutya szív és vesebetegen, egy gennyes méhgyulladásból felállva örömkönnycseppeket csal elő gazdija szeméből, mellette totyogva az utcán, megmelengetve az özvegység hagyta űrt a  hölgy szíve tájékán…és ezért érdemes csinálni…. 

dr. Pay'r Egon 

Imresszum | design by: NetStilus | Minden jog fenntartva * dr. Pay'r Egon * 2000 - 2018
Állatorvos 2009 | Balatonfüred || Oldalletöltések száma:4348

Bezárás Bezár

 

Web Site Impressum

dr. Pay'r Egon állatorvos weboldala

Tulajdonos: NetStilus

Kapcsolat: Balatonfüred - info [@] netstilus . hu

Címsorszöveg: Balatonfüredi Állatorvos CURRICULUM VITAE - dr. Pay'r Egon állatorvos weboldala

Szlogen:
  --- Állatorvos Füreden, nem csak Füredieknek! ---

Linkfelhő: állatorvos, állatorvos Balatonfüreden, állatorvosi rendelés, Arácsi állatorvos, Állatorvos Balatonarácson, állatorvos hívásra, eboltás balatonfüreden,kutya ,macska , kullancs, beteg, szopornyica,parvo, nyúl,szőrhullás, vakaródás , veszettség elleni oltás

Készült: 2009. augusztus 28.

 

Kereső oldalak: | Creatix Kereső | Google kereső

 


Bezárás Bezár

NetStilus Web Design


Ttelefon: 06 30 331- 85- 02
Fax: 06 87 343 - 457

E-mail:
Web: www.netstilus.hu


Bezárás Bezár

:: ÜZENETKÜLDÉS ::


ÜZENETKÜLDŐ

Név:
   
E-mail:
   
Üzenet:
   
Kód: